Miért lassú a WordPress honlapom?

A honlap sebesség sok-sok tényezőtől függ, ezért sem lehet megoldani általában egyetlen plugin telepítésével.

1. A tárhelyed (webszerver) sebessége

A tárhely (az a webszerver amelyiken a honlap van) sebesség szempontjából elsődleges fontosságú. A legfontosabb paramétere az elérési idő: ez azt az időtartamot jelenti, ami a honlapcímre kattintás és a honlap tartalmának, a felhasználó előtti képernyőn való első megjelenése között telik el. Ez az érték akkor jó, ha 0.6 másodperc vagy ez alatt van, de max. 1 másodperc.

2. WordPress sablon minősége

Sok ingyenes, de akár fizetős WordPress sablon fejlesztése során nem fektettek a sebességre elegendő hangsúlyt. Ezen problémák egyik oka, ha túl sok mindent kell betölteni, a másik része a WordPress honlap megjelenéséért felelős CSS és a funkcióiért felelős kis programok, a JavaScript-ek. Ez utóbbiakat rendbe lehet tenni rendezéssel és a tömörítéssel ahhoz hogy gyorsan meg tudjon jelenni a böngészőben a honlap.

A harmadik féltől származó kódok

Ha túl sok, harmadik féltől származó betöltés történik a honlap betöltése során, ugyancsak nagyon sokat lassít rajta: ilyen például a Google betűtípusok, YouTube videó beágyazás stb.

3. Honlap szerkezeti felépítése

Egy honlap oldalainak már a tervezésekor figyelembe kell venni a sebességet, ugyanis nem mindegy milyen elemekből építjük azt fel, tehát mennyi mindennek kell betöltődnie a betöltés során. Ha ez túl sok, vagy pl. feleslegesen animációkat tartalmaz, túl sok nagy képet – a betöltés is lassú lesz.

Legfrissebb írásaim